TERVETULOA TYHJÄNSOUTAJAN SEURAAN

Tyhjänsoutaja, kalaväärti väylänvarresta kirjoittaa elämänkulusta lohijoen rannalla, asiaa kalastuksesta ja kalastuksen vierestä, siis pieniä tärkeitä asioita. Tervetuloa seuraamaan tunturipurojen solinaa ja lohijokien pauhuja. Ei sovi tosikoille!

maanantai 18. toukokuuta 2015

Uistimet odottavat ottajaansa.

Tänä vuonna uistinmateriaaliksi valikoitui tiskiallasteräs. Kallis ja vaikeasti saatava materiaali, mutta toivottavasti kelpaa kaloille. Taimenille ja järvilohille se on kelvannut jo aikaisempina vuosina hyvin, mutta nyt tänä vuonna lohetkin saavat kokea sen metkut.

Pellin soutaminen on oma lajinsa ja kaikki eivät välttämättä niillä saa mitään ja toiset eivät muilla uistimilla pyydäkkään. Kippuripellit toimivat kovassa virrassa ja suorat pellit suvannoilla. Liian hidas virta ei saa pellille olla, semmoinen sopiva, jotta pelti liikkuu, eikä tarvitse soutaa hullunlailla.

Eilen on tervattu veneet ja kohotettu valmiustilaa. Kesä tulee kohinalla sekä sen myötä lohet, joten valmiudessa täytyy olla. Ne on täällä yhtä koska.

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Äitienpäiväpilkillä

Minulla on ollut tapana päättää talvikalastuskausi äitienpäivään. Näillä korkeuksilla yleensä viimeiset päivät liikkua turvallisesti jäällä päättyy äitienpäivän tienoilla ja niin kävi tänäkin vuonna.

Olimme perheen kanssa perinteisesti äitienpäiväpilkillä Käsivarren erämaa alueella. Menomatka taittui sumussa ja pilvessä. Kalastuspäivät olivat sateisia ja tuulisia. Paluumatkalle jouduimme lähtemään keskellä yötä, jotta pääsisimme turvallisesti ja ajoissa tienlaitaan. Keli huononi nopeasti. Matkalle sattui n. 10km osuus tuntureilla, jossa myrskysi oikein kunnolla. Sai taas pitkästä aikaa tuntea, miltä tuntuu, kun tuulee 40m/s ja lumi lentää vaakatasossa. Näkyvyys oli hetkittäin nolla ja reitillä pysyminen teetti  töitä. Pääsimme onneksi ilman haavereita vähän alemmaksi ja tuuli laantui inhimillisiin lukemiin. Vaikka ilmat eivät suosineet meitä tällä reissulla, saimme kuitenkin kalaa ihan riittävästi.

Näihin kuviin ja tunnelmiin on hyvä päättää talvikalastuskausi. Nyt siirrymme tulvasiian pyyntiin ja lohiveneiden tervauspuuhiin.



 

 
 
 

keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Kalahommia

Kevät on edennyt vauhdilla ja kalastuspuuhat ovat pitäneet miehen kiireisenä. Täällä on vielä hyvät kelit kulkea jäällä. Juuri mittasin ja järvessä oli vielä puolimetriä teräsjäätä. Perinteisesti äitien päivään mennessä otamme jääverkot pois, jolloin jää alkaa jo haprastua aika vauhdilla. Olemme pyytäneet haukia verkoilla koko talven ja aivan hyvin on kalaa tullut. Nyt viime metreillä vaihdoimme verkot pienemmiksi ja saimme komeita ahvenia. Kävin myös lasten kanssa Norjan puolella rauturetkellä ja saalis oli tällä kertaa hyvä. Oli kuun asento oikea.





Rautupilkillä olen käynyt muutaman kerran. Tänä vuonna saimme superhyvän saaliin lasten kanssa. Pilkimme pari päivää ja saimme 300 rautua. Suurimmat raudut olivat hiukan päälle kilon eli semmoisia sopivan kokoisia suolakaloja. Nyt odotellaan sesongin vaihtumista. Eli kohta laitetaan moottorikelkat latoon ja veneet otetaan ulos odottamaan tervausta.