TERVETULOA TYHJÄNSOUTAJAN SEURAAN

Tyhjänsoutaja, kalaväärti väylänvarresta kirjoittaa elämänkulusta lohijoen rannalla, asiaa kalastuksesta ja kalastuksen vierestä, siis pieniä tärkeitä asioita. Tervetuloa seuraamaan tunturipurojen solinaa ja lohijokien pauhuja. Ei sovi tosikoille!

sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Muoniojoki valmistautuu syksyyn!

Harrin kalastus loppui viikko sitten. Tänä kesänä en harristanut oikeastaan ollenkaan. Viimeisellä viikolla kävin parina iltana rannalta heittelemässä, mutta veneestä en harristanut koko kesänä. Tavallaan harmittaa, mutta tuo rakennusprojekti taisi viedä liikaa voimia kalastukselta. No ensi kesänä harristetaan sitten uudestaan paremmalla ajalla. Nyt nautitaan ruskasta.

Lohikuumetta pidetään nyt yllä vaappuja vuollen ja perhoja sitoen. Iltojen pimetessä on mukava miettiä menneitä ja suunnitella tulevia. Uusia uistimia tarvitaan aina. Tänä kesänä JA-vaappu toimi hyvin esim. Kuusamossa taimen-vaappuna. Vaikka vaaput on lohille tehty, niin näyttää niillä muutakin tulevan. Suurin taimen Kuusamosta oli 7.4kg ja muutama 3-5kg väliltä. Kiitoksia innokkaille JA-vaappujen soutajille ja heittäjille kalarikkaasta palautteesta. Se on aina hienoa, kun jollakin on siimat kireällä eikä vain pipo.



 


 


sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Kojamoralli 2013

Perinteinen lohenkalastuskauden päätösretki toteutettiin taas  30.8.2013 hyvässä säässä. Osanottajamäärä tuplaantui viime kerrasta, mutta kalasaalis jäi puoleen viime vuodesta. Sen verran hyviä vaikutuksia rallilla on ollut, että muutkin lohestajat ovat huomanneet hyvän ja hienon tavan päättää lohikausi laskemalla Reponiemestä Pakamukkaan. Reissuun pitää varata koko päivä, jos haluaa koko matkan soutaa. Me olimme joelle 10-18.30 ja siinä ajassa tulimme n. 15km alavirtaan. Lohestajatorpalla on mukava juoda kauden viimeiset lohikahvit ja jutella viimeiset lohikuulumiset ennen talven tuloa. Sekä nostaa veneet traileriin ja viedä ne sieltä suoraan latoon talvisäilöön. Tämän kertainen retki oli kaikin puolin onnistunut vaikka yksi joutuikin nousemaan maihin  juuri ennen maalisuoraa, koska hirviasiat menivät nyt lohen edelle.

Täällä ne ihmiset on kaiken aikaa jonkinlaisessa kuumeessa. Ensi tulee lohikuume, joka kestää kaksi kuukautta ja siitä on vaikea parantua. Moni sairastaa sitä vielä talvellakin. Sitten tulee hillakuumme, mutta sitä podetaan  onneksi vain pari viikkoa ja se paranee äkkiä. Hillakuumeen jälkeen tulee lievä mustikkakuume, mutta se menee lievin oirein ohi. Juuri kun lohikuumeesta yritetään selviytyä niin tulee hirvikuume. Ja se onkin sitten kova paikka. Hirvikuume on kuumeista kovin ja tunteita nostattavin tauti. Siitä joko selviää tai ei. Puolukkakuumeeseen sairastuvat yrittävät selviytyä hengissä hirvikuumeisten seassa. Kuumeet laskevat hiljalleen joulua kohden, jolloin on aika rauhoittua kaamoksen viettoon.

Tämä pikkukala tarttui LJ-vaappuun.


Lohenväsytystä

Tälle kalalle maistui JAN.

Ilma on kuin morsian.

Pikkukossi tuli tuli Kauhia-vaapulla.

Pakollinen paussi Pyssykorvassa


Päivän ottivaaput: Lilli, JAN-parsilankku, LJ-pätäkkä ja sekä JA-vaappu